Domates sosu veya turunçgil meyveleri gibi yiyecekleri uzun süreli pişirme alüminyumun emilmesine neden olabilir
Yiyecekleri saklarken veya pişirirken alüminyum folyo kullanmak ne kadar güvenli?
Alzheimer hastalarının beyinlerinde bulunan alüminyum miktarı, bu hastalığa sahip olmayan bireyler göre daha fazla ölçüldüğünden alüminyumdan yapılan yemek pişirme aletleri (tava, tencere vb.) hep endişe yaratıyor.
Alzheimer hastalığının ilerleme sürecinde beyinde fazla miktarda alüminyum depo edilmektedir.
Ancak Alzheimer hastalığının sebebi alüminyum içeren pişirme aletleri veya aliminyum folyo kullanımının fazla olmasıdır diyemeyiz.
Alüminyumlu maddeler maalesef hayatımıza çok fazla girmiştir. Marketlerde bulunan aletlerin yarısından fazlası alüminyumdan yapılmıştır. Çünkü alüminyum ısıyı iyi iletir ve sıklıkla yapışmaz tava ve kapların yapımında kullanılır. Bu yüzden aşırı kullanımdan kaçınmak da fayda vardır. Özellikle yüksek asit içerikli ve tuzlu besinlerin birlikte kullanımı aliminyum için riski artırır.
Domates sosu veya turunçgil meyveleri gibi yiyecekleri uzun süreli pişirme alüminyumun emilmesine neden olabilir. Alüminyum folyo kısa süreli pişirme ve saklama için kullanılabilir ancak uzun süre ve çok sık kullanımdan kaçınılması tedbir açısından uygundur.
Peki alüminyum aletlerle yemek pişirmek tehlikeli mi?
Şu bir gerçek ki, bu tarz alüminyum tavalardan ne kadar alüminyum salındığı, ne kadarının yiyeceğe geçtiği tam olarak bilinmemektedir. Alüminyum tavalarda pişirilen yiyeceklerde alüminyum bulunma oranı yiyeceklerin, ilaçların ve bazı deodorantların bileşiminde bulunan alüminyumdan daha düşüktür. Burada önemli olan aletlerin yüzeyinin hasarsız çiziksiz vb olmasıdır