Yeni yapılan bir çalışma, öğünlerde çok fazla yemek çeşidinin şişmanlığa yol açtığını gösteriyor.
Journal of Consumer Research dergisinde yayınlanan çalışmada, Minnesota Üniversitesi'nde görevli bilimadamları, öğünlerdeki fazla çeşitteki yemekleri görünce, gözümüzün beynimizi vücudun daha az yediği yönünde kandırdığına inanıyor. Araştırmacılar, masada daha fazla yemek seçeneği olmasının açık büfe etkisi oluşturduğunu ve insanların yüzde 10 daha fazla yemek yediklerini buldular.
İngiltere'de 4 kişiden birinin obez olduğu ve bu sayının önümüzdeki yıllarda artacağı düşünülüyor. Araştırmacılar, sağlıklı beslenenlerin her yemekte sadece tek bir gıda maddesi için kendilerini sınırlandıracaklarına inanmadıklarını, ancak fazla yemek çeşidinin bizi aldatabileceğinin farkına varılmasının önemli olduğunu ifade ediyorlar.
Çeşitliliğin insanların daha büyük porsiyonlarda yemek koymasına neden olduğunu belirten araştırmacılar, çalışmalarında 150 üniversite öğrencisini kullandı. Tüm öğrencilere başlangıçta aynı renkteki tatlılar gösterildi. Daha sonra bir kasedeki aynı büyüklükte, fakat değişik renklerdeki tatlılar verildi. Öğrencilerin, değişik renklerdeki tatlılardan yüzde 10 oranında daha fazla yedikleri tespit edildi.
Obezite, Vücut Kütle İndeksi kullanılarak hesaplanıyor. Bu indekse göre, 20-25 arasında olan kişilerin normal kilolu, 25-30 arasındakilerin aşırı kilolu, 30 ve üzeri indekse sahip olanların ise obez olduğu belirtiliyor.
turktime