Pınar Aydın Sitesi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Pınar Aydın Sitesi

Pınar Aydın Fan Sitesi - Pınar Aydın Akademi Türkiye - Pınar Aydın Savcının Karısı - Pınar Aydın Arka Sokaklar - Pınar Aydın Kız Kaçıran - Pınar Aydın Kapalıçarşı - Pınar Aydın Albümü - Pınar Aydın Akasya Durağı - Pınar Aydın Bizim Okul
 
AnasayfaAramaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Güncel Haberler

Aşağa gitmek 
5 posters
Sayfaya git : Önceki  1, 2
YazarMesaj
A_M_Y
Moderatör
Moderatör
A_M_Y


Kadın Mesaj Sayısı : 1447
Points : 1520
Reputation : 3
Kayıt tarihi : 28/10/09
Nerden : Baki

Güncel Haberler - Sayfa 2 Empty
MesajKonu: Geri: Güncel Haberler   Güncel Haberler - Sayfa 2 EmptyCuma Ocak 29, 2010 5:36 pm

Söylemez kardeşler Bakü'de yakalandı

Söylemez kardeşler dün Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yakalandı
6 Yıldır firari olan Söylemez kardeşler dün Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yakalandı. Doktor Kurmay Binbaşı Mehmet Sena ve astsubay emeklisi Faysal Söylemez hakkında çok sayıda suç dosyası bulunuyor..

Kırmızı Bülten'le dünyanın her yerinde aranan Söylemez Kardeşler Bakü'de yakalandı.

Kamuyounda Söylemez Kardeşler olarak bilinen Mehmet Sena ve Faysal Söylemez, Türk polisinin teknik ve fiziki takibi sonrası Azerbaycan'da yakalandı..

1993'te cezaevine giren Mehmet Sena ve Faysal Söylemez, 'Rahşan Affı' ile serbest kalmıştı..

Haklarında çok sayıda suç dosyası bulunan Söylemez Kardeşler, Sedat Bucak'a suikast düzenleme hazırlığındayken yakalanan ve savcılığa sevkedilen Söylemez'ler, savcı tarafından sürpriz bir şekilde serbest bırakılmıştı..
Kararı veren savcının maddi yönden ihya edildiği ortaya çıktıktan sonra tekrar yakalanma emri çıkarılan ikili, haberi öğrenir öğrenmez yurtdışına kaçmıştı
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
A_M_Y
Moderatör
Moderatör
A_M_Y


Kadın Mesaj Sayısı : 1447
Points : 1520
Reputation : 3
Kayıt tarihi : 28/10/09
Nerden : Baki

Güncel Haberler - Sayfa 2 Empty
MesajKonu: Geri: Güncel Haberler   Güncel Haberler - Sayfa 2 EmptyCuma Ocak 29, 2010 5:37 pm

Alintidir
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
Admin
Admin
Admin
Admin


Mesaj Sayısı : 1798
Points : 2328
Reputation : 10
Kayıt tarihi : 03/06/09

Güncel Haberler - Sayfa 2 Empty
MesajKonu: Geri: Güncel Haberler   Güncel Haberler - Sayfa 2 EmptyPtsi Şub. 01, 2010 11:35 am

TV dizileri ve internet çocukları suça Yönlendiriyor

Çocuk cezaevlerini inceleyen komisyona göre TV dizileri ve internet çocukları suça itiyor.


ZAMAN - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde, çocuk ve gençlerin kaldığı ceza infaz kurumlarında incelemelerde bulunmak üzere kurulan alt komisyonun başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş, televizyon dizileri ve internetin olumsuz etkilerinin çocukları suç işlemeye ittiğini belirtti.

Ataş başkanlığındaki alt komisyon üyeleri, Kayseri'nin İncesu ilçesindeki çocuk cezaevinde incelemelerde bulundu. İncelemelerin ardından açıklama yapan Ataş, komisyon çalışmaları kapsamında Elazığ, Ankara, Adana ve İstanbul'daki çocuk cezaevi veya çocuk eğitim evlerinde incelemelerde bulunduklarını, Kayseri'nin ardından İzmir'deki incelemeleri ile çalışmalarını tamamlayacaklarını bildirdi.

Çalışma şubat ayında TBMM'ye sunulacak: Çalışmalarını şubat ayı sonunda rapor haline getirip TBMM'ye sunacaklarını ifade eden Ataş, "Amacımız, çocuk cezaevlerinde fiziki şartlar yeterli mi, çocuklara karşı herhangi bir insan hakkı ihlali yaşanıyor mu, aksaklıklar ve yasal boşluklar varsa tespit ederek, ilgili kurumlara eksiklikleri bildirmek ve iyileştirmelerini sağlamaktır.'' dedi.

Kendisinin daha önce TBMM Çocuk ve Gençlerde Artan Şiddet Eylemlerini İnceleme Komisyonu'nda da görev yaptığını hatırlatan Ataş, iki yıl öncesine oranla çok olumlu gelişmeler gözlemlediklerini kaydetti. Cezaevi şartlarının iyileştirilmesinden çok çocukların cezaevlerine girmelerine neden olan etkenlerin ortadan kaldırılmasının önemli olduğunu dile getiren Ataş, şunları söyledi:

"Tüm cezaevlerinde edindiğimiz izlenimler ve resmi makamlardan aldığımız önerilere göre, televizyon dizileri ve internetin olumsuz etkileri, çocuklarımızı suç işlemeye itiyor. Denetim sıklaştırılmalı ama her internet kafeye polis dikemezsiniz. Aileler, çocuklarının, arkadaşlarının seçimine çok dikkat etmeli. Baskı uygulamadan çocuklarının ne yaptığı ile ilgili daha dikkatli olmalı. Özellikle ergenlik çağındaki çocuklarımız daha çok suça meyilli bir süreçten geçiyor. Çocukluk ile gençlik arasındaki süreçte gördüklerini taklit etme eğilimi gösteriyorlar
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://pinaraydin.forumdizini.com
Admin
Admin
Admin
Admin


Mesaj Sayısı : 1798
Points : 2328
Reputation : 10
Kayıt tarihi : 03/06/09

Güncel Haberler - Sayfa 2 Empty
MesajKonu: Geri: Güncel Haberler   Güncel Haberler - Sayfa 2 EmptyPtsi Şub. 01, 2010 12:00 pm

Sözel Puanla Üniversiteyi Kazanmak Zor Mu?

1999'dan bu yana üniversiteye giriş sistemi birkaç defa değişti. Hepsinde imam hatipler ve diğer meslek liselerinin mağduriyeti dillendirildi. Ancak perde arkasında asıl darbeyi sözel öğrencileri yedi. Tek suçlarıysa matematik becerilerinin yetersizliği.

Aksiyon Dergisi haberine göre, YÖK ile Danıştay arasındaki katsayı çekişmesi sebebiyle iptali dahi dillendirilen bu yılki üniversite giriş sınavı süreci geçen hafta başladı. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) isimli iki aşamalı maratonun ilk etap başvuru tarihleri 18 Ocak ila 12 Şubat arasında. Aday formları ortaöğretim kurumları ile ÖSYM merkezlerinden temin edilecek.

İmtihan 11 Nisan'da. YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 diye kodlanan alt sıralama türlerinin birinden 180 ve üzeri puan alanlar LYS'ye girme hakkı kazanacak. Müracaatları 5 Mayıs'ta başlayıp 14'ünde bitecek bu imtihansa beş ana başlıkta toplanıyor: Matematik, Yabancı Dil, Sosyal Bilimler, Edebiyat-Coğrafya ve Fen Bilimleri. Fikir sahiplerine göre yeni sistem, 1999 sonrası katsayı temelli mağduriyetleri asgariye indiriyor. Peki, durum hakikaten böyle mi? Ancak sadece bu soru nihai cevaba ulaşmada yeterli değil. 28 Şubatçılar katsayı maşasıyla sadece imam hatipleri ve diğer meslek liselerini mi cezalandırdı? Sayısal, eşit ağırlık ve sözel alanları arasındaki bölüm değişiklikleri ne gibi sıkıntılara yol açtı? Bu gibi sualler de üretilmeli…

Eğitim sisteminde senelerdir zekâ ve başarının sayısal derslere endekslendiği görüşü hâkim. Bilhassa ortaöğrenimde bu alanı tercih eden öğrenciler okulun 'en zekileri' kategorisine dâhil edilir. Eşit ağırlıkçılar orta, sözelcilerse alt seviyede görülür. Matematik bilgisi ve becerisi buradaki temel ölçüttür. Dogmalaşan söz konusu bakış günümüzde etkisini sürdürüyor. Oysa 'zekâ eşittir sayısal' denklemi, gelişmemiş ya da gelişme seyrindeki ülkeler haricinde kabul görmüyor artık. FEM Dershaneleri Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç başta ABD, sistemini oturtmuş devletlerin sosyal bilimlerin önemini kavrayıp bu sahadaki istihdamı artırdığını söylüyor. Yükseköğrenim tercihlerindeki dağılım da bu minvalde. Gelişmiş ülkelerin öğrencileri sosyal bilimlere, diğerleri hâlâ tıp ve mühendislik bölümlerine yöneliyor.

Türkiye uzun dönem ikinci kategoride yer aldı. Son yıllarda artan özellikle hukuk fakültesi talepleriyse kırılmanın işareti. Fakat tek başına yeterli değil. Üstelik burada da 'matematik' merkezli zekâ-başarı çizelgesi esas alınıyor. Hem de bizzat üniversite idarecilerince. Konuya burada üç noktayı koyup 1999 dönemi uygulamalarını hatırlayalım.

1997'deki 28 Şubat 'postmodern' darbesi en güçlü etkisini eğitim alanında göstermişti. Askerlerin talebiyle iktidardaki Refah Partisi'nin ve uzantısı gibi algılanan İslami hassasiyetin etkisini kırmak için, işin membaı kabul edilen imam hatip liselerinden yükseköğrenime geçiş sürecinin sekteye uğratılması planlandı. Niyetler bu noktaya odaklanınca bazı gerçekler de göz ardı edildi. Kamuoyunda okullar millî eğitim mekanizmalarının denetimi dışındaymış gibi bir algı oluşturuldu. Üniversite sınavlarındaki başarıları diğer meslek liseleri ve düz liselerle neredeyse başa baş gitmesine rağmen 'kilit noktalara' yöneldikleri bakışı empoze edildi. Düşman tanımı oturunca da faaliyete geçildi. Kemal Gürüz başkanlığındaki YÖK, katsayı uygulamasıyla meslek lisesi ve düz lise ayrımına gitti. Birincilerin yükseköğrenime geçişleri zorlaştırıldı. Sonraki yıllarda da mağduriyet söylemi hep imam hatip ve diğer meslek liseleri üzerinden dillendirildi. Oysa 1999'da YÖK'ün attığı farklı bir adım daha büyük kitleleri zora soktu. Genel liselerdeki sayısal, eşit ağırlık ve sözel alanları arasında fakülte kaydırmaları gerçekleşti. Sayılarının azlığına rağmen kontenjan pastasından en büyük payı sayısalcılar aldı. İktisat ve işletme gibi eşit ağırlıkçı bölümler sayısalcılara açıldı. Türkçe matematik öğrencilerinin kayıpları hukuk, uluslararası ilişkiler, sosyoloji gibi bölümlerin sözelden alınıp kendilerine verilmesiyle giderildi. Sözelciler ise fen edebiyatlar, iletişim fakülteleri, öğretmenlikler ve ilahiyatla sınırlandırıldı. Tabii Anadolu öğretmen liselerinin öğretmenlikleri, imam hatiplerin ilahiyatları kapattığı dikkate alınırsa sözelcilerin hapsedildiği durum daha iyi anlaşılabilir. Hasılı, sözel bölümü tercih edenler kâğıt üstünden imam hatip ve meslek liselerinden 'avantajlı' görünse de fiiliyatta onlardan hiç farkı kalmadı. Üstelik ilerleyen yıllarda meslek liselerine sınavsız geçiş hakkı verilirken sözelciler bundan da mahrum bırakıldı. 1999 ila 2009 arasında felsefe, psikoloji ve daha birçok bölüm de peyderpey sözelden eşit ağırlık alanına kaydırıldı. 1999'da tek basamaklı sınava giren bir sözel öğrencisinin deyimiyle 'mağrurların evinde mağdur' durumu ortaya çıktı.


Bugün gelinen nokta da bundan pek farklı değil. 2010 YGS ve LYS'ye girecek sözel öğrencisinin hukuk fakültesi kazanma ihtimaliyle herhangi bir meslek liselininki aynı. Çünkü ikisi de farklı alan tercihi sebebiyle 0,15'lik katsayı yerine 0,13'lük üzerinden değerlendirilecek. Oysa YÖK'ün 22 Temmuz 2009'da aldığı katsayıyı tamamen kaldıran karar Danıştay engeline takılmasaydı bu kabîl problemler tümden ortadan kalkacaktı. Nihayet en yetkili ağızlar dahi yeni sistemi dolaylı yoldan ehven-i şer ilan etti. Hukuk yoluyla eli kolu bağlanan YÖK'ün Yürütme Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Yekta Saraç'a göre konu katsayının ötesinde alan probleminden kaynaklanıyor. Ancak vaktiyle yaşanan sıkıntıları tekrar etmeme ve yumuşak bir geçiş adına şimdilik alanların yeniden düzenlenmesi gündeme alınmamış. Yoksa hukuk, uluslararası ilişkiler, sosyoloji ve kamu yönetimi gibi sosyal bilim sahasındaki bölümlerin eskisi gibi sözele geçirilmesi mümkün. “Sistemi oluştururken üniversitelerdeki her bölüme 'hangi hususlarda yeterliliğe sahip öğrenci istiyorsunuz?' diye sorduk.

Gelen cevaplar ekseninde tasarıma gittik.” diyor, Prof. Dr. Saraç. Talep tablosuysa sözelciler için umut vadetmiyor. Çünkü kontenjanları tüm değişikliklere rağmen sınırlı. Geçen yılki veriler üzerinden bakılırsa sayısalcıların yüzde 39,6, eşit ağırlıkçıların 29,1 kontenjanına karşı sözelcilerinki 11,7. Yine katsayı harici tutulan ortak alan uygulaması da problem. Buna göre mesela sayısalcı bir öğrenci ortak alan kapsamındaki eşit ağırlık ya da sözel bölümünü yazınca katsayı farkına takılmıyor. Sadece girmek istediği bölüm hangi alan puanıyla öğrenci kabul ediyorsa o puanıyla başvuruda bulunuyor. Mesela fen bölümü öğrencisi eşit ağırlıktaki iktisadı tercih ederse, katsayı uygulanmaksızın fen değil eşit ağırlık puanı esas alınıyor. Ortak alanların bölümlere dağılımıysa şöyle: Sayısalcılar için eşit ağırlıktan iktisat, işletme, maliye, muhasebe. Eşit ağırlıkçılar için sayısaldan matematik (bölüm), matematik öğretmenliği; sözelden halkla ilişkiler, Türk dili edebiyatı (bölüm), Türk dili edebiyatı öğretmenliği ve Türkçe öğretmenliği. Sözelciler için sayısaldan hemşirelik, ebelik, hemşirelik ve sağlık hizmetleri; eşit ağırlıktan iktisat, işletme, ekonomi, felsefe, psikoloji, rehberlik, sınıf öğretmenliği, sosyal hizmetler, sosyoloji ve uluslararası ilişkiler. Gözden kaçmaması gerekense kâğıt üzerinde verilen bu hakların pratikteki zorluğu. Çünkü matematik bilgisi şart. Neticede mesele bir şekilde gelip 'matematik'e odaklanıyor. Tabii 'Diğerleri nasıl çalışıyorsa, sözelciler de çalışsın. Ellerinden hak alan mı var? Biraz daha gayret sarf etsinler, rakiplerini geçsinler. Yarış bu!' şeklinde yaklaşanlar da var. Sahi, onlar ne kadar haklı?

Zeynep Akbaba, Merve Tarhan, Nazlı Aydın ve Yasemin Uzun. Bu sene üniversite imtihanına girecek lise son sınıf öğrencileri. Ortak noktaları sözelden sınava hazırlanmaları. Hedefleriyse genellikle edebiyat bölümleri. Fakat tercihlerinin tek sebebi alanı sevmeleri değil. Hayallerini dahi engelleyen matematik korkusu. 'Yapamayacakları' duygusu o derece işlemiş ki zihinlerine ilk adımı atmayı bile gereksiz görüyorlar. Ancak bir gerçeğin de farkındalar: Asgari sayısal bilgisi yoksa yükseköğrenim de yok.

Öğrenciler üzerindeki güvensizliğin ana kaynağı ise matematik öğretim metodundan kaynaklanıyor. Türkiye'de hâlihazırda 'Alman ekolü' hâkim. 1930'larda Nazi Almanya'sından kaçıp Türkiye'ye gelen bilim adamlarınca oluşturulan bu sistematikte öğrenciye problem çözme yönteminden önce, onun hallinde kullanılan formülün nasıl hazırlandığı anlatılıyor. Bu da göz korkutuyor. Senelerce resmî ve özel eğitim kurumlarında matematik dersi veren bir öğretmenin tespitleri de kayda değer: “Okulda formülü nasıl kullanacağından evvel, onun oluşma safhası anlatılıyor. Onu anlamayan öğrenci artık 'yapamam' duygusuna kapılınca formülü kullanamıyor. Dershanelerdeyse öncelikle 'Problem şu, formül de bu. Uygulayınca çözülüyor.' türü yaklaşım var.” Çoğu öğrencinin 'okulda matematik problemi çözemezken, dershanede anlatılanlarla çok zor konuları halledebilir düzeye geliyoruz' söylemi de anlam kazanıyor.

Selçuk Şirince'deki Matematik Köyü ile tanınan yazar Aziz Nesin'in matematikçi oğlu Ali Nesin de yöntem şikâyetçilerinden. “İlgisizlik var. Selçuk'tan öğrenci gelmiyor mesela. Dünyaları yetiyor onlara. Oysa normal insanın anlayabileceği şey. Psikolojik engel var. Önceden hiç sevmiyorduk deyip sonrasında matematik hayranı hâline gelen öğrenciler var.” Kendisine 'çocuğuma nasıl matematik öğretebilirim?' diye soran velilere 'roman, kitap okusun' tavsiyesinde bulunuyor. Matematik öğretmenleri Murat İnce ve Rıfat Eminoğlu da aynı noktayı vurguluyor: öğrencilerin okuduğunu anlamaması. İdrakin yolu çok okumaktan geçiyor.

İstanbul Bahçelievler Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi son sınıf öğrencisi Ayşe Berna Uslu'nun matematik serüveni 'azmedince' başarılabileceğinin kanıtı. İlköğretim döneminde bu dersle problem yaşamayan Uslu, ortaöğretime gelince sıkıntıya düşer. Öğretmenlerinin ifadesiyle okuldaki 80-90 kişilik grupta ancak 70'inci sıralarda yer alabilir. “9'uncu sınıfta fonksiyon konusuyla başladı korku. Kendime güvenim kalmamıştı.” Söz konusu okullarda sayısal alanı bulunmadığından önünde iki yol vardır: eşit ağırlık ya da sözel. Ancak okul zorlu bir sınavın akabinde öğrenci alan ve genellikle matematik seviyesi normal sözelcilerin üzerinde adayların girebildiği eğitim kurumlarındandır. “Bizde eşit ağırlık ve sözel müfredatı arasında diğer okullardaki gibi büyük farklar yok.” Evvela hocalarının yardımıyla kendine güveni yerine gelir. Aynı durumdaki Elif Şenlik isimli arkadaşı da ona güç vermektedir. Ardından birlikte yoğun çalışma süreci başlar. Şu an temel matematikle ilgili hiç problemi yok. Üstelik türev ve integral gibi sayısalcılara hitap eden konularda bile soru çözebiliyor. Okul seviyesiyse 70'lerden ilk ona çıkmış. Öğretmenleri ondan YGS ve LYS'de derece bekliyor.

aktuelpsikoloji
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://pinaraydin.forumdizini.com
 
Güncel Haberler
Sayfa başına dön 
2 sayfadaki 2 sayfasıSayfaya git : Önceki  1, 2

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Pınar Aydın Sitesi  :: Pınar Aydın Sitesi Genel Konular :: Serbest Kürsü-
Buraya geçin: